Hardloopschoenen en kleding

Hardloopschoenen en kleding

Wat onderscheidt een hardloopschoen ten op zichtte van andere sportschoenen?

Hardlopen is samen met wandelen de enige sport waarbij elke beweging praktisch hetzelfde is. Namelijk het afwikkelen van de voet en dat vaak duizenden keren achter elkaar. Belangrijk is dan ook dat de schoen bij deze beweging de juiste ondersteuning en demping geeft.

Iedere schoen en ieder merk probeert dit op een zo optimaal mogelijke manier te doen. Echter, geen schoen is gelijk en geen voet is gelijk. De kunst is dan ook om de juiste schoen bij om de juiste voet te vinden.

Aandachtspunten zijn hierbij; pasvorm, hoeveelheid demping en stabiliteit (mede afhankelijk van het gewicht van de loper), stand van de voeten.

Aan de oude schoenen kunnen we vaak goed af lezen hoe de afwikkeling van de voet verloopt. Tevens hebben we een Footscan van het merk Sidas waarbij we de stand van de voeten goed kunnen beoordelen, dit is erg belangrijk in de keuze van de schoen. Aan de hand van deze scan kan zelfs een zool gekozen wordt die past bij deze voetafdruk afgestemd op de sport die beoefend gaat worden.

We hebben een ruim assortiment running schoenen, en we helpen u graag bij het vinden van de juiste schoen.

Hardloopkleding:

Specifieke eigenschappen van hardloop kleding zijn:

  • Ademend, het materiaal neemt geen vocht op maar laat het door naar de eventuele volgend laag
  • Lichtgewicht
  • Comfortabel
  • Aansluitend

Qua bovenlichaam is het (afhankelijk van de temperatuur ) raadzaam om in verschillende laagjes te gaan werken.

De eerst laag bestaat uit thermo ondergoed, dit wordt gedragen als een tweede huid en heeft een aansluitende pasvorm, essentieel voor de eerste zweet opname.

De tweede laag is een functioneel (geen katoenen) T-shirt of sweater die goed ademende eigenschappen heeft en het zweet goed door laat naar de volgende laag. Tussen deze 2 lagen ontstaat een ventilatie ruimte die zorgt voor de juiste temperatuur regulatie.

De derde laag is vaak een weersbestendige laag vaak in de vorm van een wind- en water afstotend jack. Belangrijk is ook hierbij het ademend vermogen.

Hardloop broeken zijn vaak aansluitend in de vorm van de tight, verkrijgbaar in korte, lange of ¾ versie. Shorts zijn er ook, hier zit vaak een aansluitend binnen broekje in om schuring tussen de benen te voorkomen.